Sint­-Jozef                                                                                                     

De maand maart is van oudsher in de katholieke kerk toegewijd aan Sint-Jozef. Dit jaar is er extra aandacht voor de stiefvader van Jezus, omdat paus Franciscus 2021 heeft uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Sint­-Jozef en wel omdat het dit jaar 150 jaar geleden is, dat Sint- Jozef werd uitgeroepen tot patroonheilige van de hele kerk.

De paus verbindt dit ook met de coronacrisis, door Sint-Jozef als gids en rolmodel te zien voor alle vaders en iedereen die op de achtergrond belangrijk werk doet dat vaak niet opvalt, maar wel heel wezenlijk is, zoals artsen, verpleegkundigen, winkeliers, schoonmakers of transportwerkers.

In het bisdom Roermond wordt daar op diverse wijzen aandacht besteed aan het Sint-Jozefjaar; door o.m. gebedsprentjes, draagspeldjes, een Jozefhymne en extra vieringen in de Sint-Jozefkerk in Smakt, het enige bedevaartoord van Sint-Jozef in Nederland.

Op de gebedsprentjes, die tijdens de maand maart in grote aantallen worden verspreid, staat het beeld van Sint-Jozef met het Kind Jezus, zoals dat in de bedevaartkapel in Smakt te vinden is. Op de kaart staat ook een nieuw gebed, waarin de voorspraak van de heilige Jozef wordt aangeroepen. Bij het bedevaartoord zijn ook speldjes en vlaggen van het beeld verkrijgbaar. Componist Hans Leenders uit Maastricht heeft een nieuwe hymne voor Sint-Jozef geschreven. Tekst en bladmuziek hiervan zijn van internet te downloaden.

De draagspeldjes (€ 1,50) en vlaggen (€25) zijn te bestellen bij het bedevaartoord in Smakt (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) In de kerk van Smakt wordt elke zondagmiddag in maart om 15.00 uur een zgn. Jozeflof gehouden en gedurende de rest van het jaar elke eerste zondag van de maand. Op vrijdag 19 maart -Hoogfeest van Sint-Jozef- draagt bisschop Harrie Smeets van Roermond om 11.00 uur in de bedevaartkerk in Smakt een heilige Mis op. Vanwege de coronamaatregelen is deze H. Mis niet te bezoeken, maar wel online te volgen. De kapel van Sint-Jozef is het hele jaar door overdag open voor bezoek, een kaars of stil gebed.

                                                                                                                        Pastoor C.