Heer, leer ons bidden

In juli trekken velen eropuit, gaan op vakantie. Het is een tijd om andere dingen te doen en … om meer aandacht te geven aan het eigen gezin. Door het jaar dienen we immers onze aandacht veelal te verdelen over tal van zaken, in de vakantie hoeven we dat niet te doen. Waar de een dan graag een boek leest, daar bezoekt een ander liever een bezienswaardigheid. Dat kan bijv. een kerk zijn, zeker in de zuidelijke landen, waar de kerken veelal nog open zijn.
In het Evangelie van zondag 28 juli vragen de leerlingen aan Jezus: “Heer, leer ons bidden”. Blijkbaar wisten ze niet goed hoe dat bidden nu moet. Mogelijk merkten zij op dat Jezus dit anders deed dan zijzelf. Die vraag nu staat er niet geheel toevallig. Bidden vergt namelijk oefening, omvat een leerproces. Het is meer dan zomaar wat woorden prevelen. Bidden veronderstelt onder meer dat je voeling hebt met wie jij ten diepste bent -met alles wat daarbij hoort, zowel de mooie dingen, alsook de moeilijke dingen- én dat je gelooft in een God, die van jou houdt en met jou begaan is; iets dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Bidden vergt een zekere moed om naar binnen te kijken, om je uiteen te zetten met dat wat jou beweegt en bezighoudt. Bidden omvat heel onze persoon, niet alleen ons verstand, maar vooral ook ons hart.

Daarom enkele tips voor bij het bidden.

- 1 Hou het simpel. Wees eenvoudig in je gebed en … wees jezelf.
- 2 Neem de tijd. Vaak zijn we zuinig als het gaat om onze tijd voor God. Weet dan dat gebed ons veel meer biedt dan tal van andere (verstrooiende) activiteiten zoals Tv-kijken. Bid ik omdat het zo hoort of omdat ik tijd met God wil doorbrengen?
- 3 Zorg voor een eigen plek (waar je niet wordt afgeleid) en wees trouw. Zo voorkom je dat je te veel door je gevoelens wordt bepaald (daardoor vaak ook minder door Hem).
- 4 Als je bidt, begin dan met de Heer te danken voor wat je mocht ontvangen.
- 5 Vergeet ook niet voor jezelf te bidden, als je gewoon bent enkel voor anderen te bidden.

Pastoor C. Müller